18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de elevi au intrat în emoţiile bacului

Mii de elevi au intrat în emoţiile bacului

Peste 5.780 de absolvenţi de liceu din judeţul Gorj susţin în această perioadă probele de la examenul de bacalaureat.

 

GORJ. Examenul de bacalaureat a început ieri cu prima probă orală, cea la limba şi literatura română. Dintre cei peste 5.780 de elevi, 300 se află la cea de-a doua sau chiar a treia încercare de a promova bacul. Anul acesta, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a organizat 15 centre de examen şi trei centre de evaluare a lucrărilor. Examinarea la probele de limba şi literatura română se va face de către doi profesori de specialitate, în prezenţa a cel puţin trei candidaţi. Fiecare dascăl va evalua elevii cu note de la 1 la 10, iar diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori nu poate depăşi un punct. Pentru susţinerea examenelor orale, candidaţii vor extrage un singur bilet. Aceştia au dreptul şi la al doilea bilet, dar în acest caz din notă se va scade un punct. Accesul elevilor în sala de examen se face pe baza cărţii de identitate.

Cele 100 de variante de subiecte au fost afişate încă de la începutul lunii aprilie pe site-ul www.subiecte2008.edu.ro. Potrivit Ministerului Educaţiei, acestea conţin texte literare de dificultate medie, care pot fi rezolvate de candidaţi în cel mult 15 minute. Prima probă este eliminatorie, astfel încât un elev care nu obţine nota minimă cinci nu va mai putea continua bacalaureatul în această sesiune.

 

Subiecte uşoare, emoţii mari

 

După examenul de ieri, elevii Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ (CNTV) din Târgu Jiu au spus că subiectele la această probă au fost uşoare. „Am învăţat şi am luat zece. Nu a fost greu, a trebuit să mă concetrez şi totul a ieşit aşa cum speram. Am avut emoţii. Mai greu va fi la probele scrise“, a spus Maria, elevă la CNTV.

Fiecare candidat şi-a luat măsuri de precauţie împotriva caniculei. „Am luat sticlele cu apă după noi, este foarte cald şi mi-e teamă să nu mi se facă rău. Ne aşteptam să fie aşa de cald. Stăm la umbră până ne vine rândul să intrăm în clasă“, a afirmat Oana Oprea.

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă (SAJ) Gorj au declarat că, până ieri după-amiază, nu au fost solicitaţi să intervină la nici un caz de lipotimie sau insolaţie. „Deocamdată, nu am fost solicitaţi să intervenim la asemenea cazuri. Un singur bărbat din satul Curpen a solicitat ambulanţa, pentru că i s-a făcut rău din cauza căldurii. Elevii de clasa
a XII-a nu ne-au solicitat“, a spus dispecera SAJ Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS